ART povera

L’Art Povera, art pobre, va sorgir a Itàlia a finals dels anys 60, s'integren activitats artístiques molt variades, però totes amb el denominador comú que les obres es constituïxen de materials pobres: palla, papers, sorra, pedres, ...

Jannis Kounellis. Sense títol (Obra i detall)

Apareix com a reacció a l'art tradicional en la mesura que aquest és considerat bell i de materials nobles, i a l’opulència de l’objecte pop i de la societat a la que representa.

Es consideren els precursors d’aquest moviment artístic als artistes Alberto Burri i Lucio Fontana, informalisme.

 

ARTISTES

Giovanni Anselmo, Alighiero Boetti, Jan Dibbets, Luciano Fabro, Hans Hacke, Jannis Kounellis (1936), Mario Merz (1925), Marisa Merz, Robert Morris, Giulio Paolini, Michelangelo Pistoletto i Gilberto Zorio.

Marisa Merz. Violí

 

CARACTERÍSTIQUES DEL MOVIMENT

 

- L'art povera es val d'objectes de la deixalla o sense valor real ni artístic, trivials i aliens a denominacions com bell, bell o exquisit.

Mario Merz. La casa del jardiner, 1983-84
Michelangelo Pistoletto, La Venus dels draps, 1967

- Aspiren a reproduir en l’art l’essencialitat de la matèria i de l’objecte, no representar-los sinó presentant-los en la seva simple presència física.

- Donen valor a estructures primàries aconseguides amb materials grollers i fins a repulsius, però sempre intentant dotar-los d'un esperit poètic.

Pietro Manzoni. Merda d'artista, 1961

- Materials: carbó, acer, plom, vidre, ferro, miralls, arbres,...

-Intenten dur l'atenció de l'espectador cap a aspectes quotidians anònims i rutinaris als quals mai s'havia atribuït cap qualitat artística.

Giuseppe Penone treballant