body art

El body art és un estil emmarcat en l'art conceptual, de gran rellevància en els anys 70 a Europa i, especialment, en Estats Units. Es treballa amb el cos com material plàstic, es pinta, es calca, s'embruta, es cobreix, es retorça...

Dennis Oppenheim. Dibuix calcat en dues etapes, 1971

El cos és el llenç o el motlle del treball artístic. Sol realitzar-se a manera d'acció o performance, amb una documentació fotogràfica i/o videogràfica posterior.

Dintre d'aquest moviment es poden destacar les accions del grup vienès, situat a Alemanya, format pels artistes Günter Brus, Otto Mühl, Hermann Nitsch i Rudolf Schwarzkögler. Es feien incisions en el seu cos i després es tacaven amb la seva pròpia sang. Molt diferents van ser les accions realitzades pels anglesos, com Gilbert and Georges, les seves accions es basaven en posar, immòbils per complet, com simulant una escultura.

 

ARTISTES

Marina Abramovich, Ulay, Gina Pane, Urs Lüthi, Dennis Oppenheim, Vito Acconci, Gilbert and George, Luigi Ontani, Ana Mendieta, Adrian Piper, entre d’altres.

Urs Lüthi. Autoretrats, 1972-2001

 

CARACTERÍSTIQUES DEL MOVIMENT

 

- El cos és l'objecte de l'exploració artística, la autèntica matèria sobre la qual i amb la qual treballa, i s'interessen pels comportaments del ser humà.

Gilbert and George. Escultura cantant, 1969
Dennis Oppenheim. Posició de lectura per a una segona cremada, 1970

- Feien accions i performances per desenvolupar la seva creació artística.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BODY ART