DADAISME

El Dada o Dadaisme va ser un moviment antiart sorgit en Zurich (Suïssa) en 1916,quan tota Europa estava en guerra. La paraula "dada" va ser trobada per Tzará a l'obrir a l'atzar un diccionari, i segons les seves pròpies declaracions, no té cap significat.

Marcel Duchamp. L.H.O.O.Q, 1919

.Es va caracteritzar per gestos i manifestacions provocadores en les quals els artistes pretenien destruir totes les convencions pel que fa a l'art, creant una espècie d’antiart o es lluita contra tot el preestablert, l'art ha de ser un acte de rebel·lia.

Dada es presenta com una ideologia total, com una forma de viure i com un rebuig absolut de tota tradició o esquema anterior.

En una de les seves primeres publicacions havien escrit com capçalera la següent frase de Descartes: «No vull ni tan sols saber si abans de mi va haver altre home».

El moviment dadaista és un moviment antiartístic, antiliterari i antipoètic perquè qüestionen l'existència de l'art, la literatura i la poesia.

L'expansió del missatge Dada va ser intensa, àmplia i va tenir repercussions en tots els camps artístics. En Alemanya va trobar adeptes entre els intel·lectuals i artistes que donaven suport al moviment espartaquista: moviment revolucionari que va intentar una revolució socialista.

Gran part del que l'art actual té de provocació ve de Dada, la barreja de gèneres i matèries pròpies del collage també deuen molt al moviment Dada.

El propi del dadaisme eren les vetllades Dada realitzades en cabarets o galeries d'art en la qual es barrejaven fotomuntatges amb frases aïllades, paraules, pancartes, recitals espontanis i un cerimonial continu de provocació.

Per a entendre què és l'estètica Dada en el món de la poesia gens millor que recollir els consells que Tzara proposa per a fer un poema dadaista:

“ Preneu un periòdic. Preneu unes tisores. Trieu en el periòdic un article que tingui la longitud que vulgueu donar al vostre poema. Retalleu l'article. Retalleu amb cura cada paraula que forma tal article i poseu-les totes en un sac. Agiteu dolçament. Traieu les paraules una darrere l’altra, col·locant-les en l'ordre que surtin. Copieu-les totes. El poema està fet”.

“Per a comprendre com va néixer el moviment Dada és necessari imaginar-se, per una banda, l'estat d'ànim d'un grup de joves en aquelles espècie de presó que era Suïssa en temps de la Primera Guerra Mundial i, d'una altra, el nivell intel·lectual de l'art i la literatura d'aquella època. La guerra, certament, va acabar, però més tard vam veure altres. Tot va caure en aquest semioblit que el costum crida història. Però cap a 1916-1917 la guerra semblava que no anava a acabar mai. És més, des de lluny, i tant per a mi com per als meus amics, adquiria proporcions falsejades per una perspectiva massa àmplia. D'aquí el disgust i la rebel·lió. Estàvem contra la guerra, sense per això caure en els fàcils plecs del pacifisme utòpic. Sabíem que només es podia suprimir la guerra extirpant les seves arrels. La impaciència de viure era gran; el disgust es feia extensiu a totes les formes de la civilització cridada moderna, a les seves mateixes bases, a la seva mateixa lògica i al seu llenguatge, i la rebel·lió assumia maneres en el que el grotesc i l'absurd superaven llargament als valors estètics. No cal oblidar que en literatura un gran sentimentalisme emmascarava l'humà, i que el mal gust amb pretensions d'elevació pels seus respectes en tots els camps de l'art, caracteritzant la força de la burgesia en tot el que tenia de més odiós”. Tristan Tzara

“...estàvem a la recerca d'un art elemental que salvaria a la humanitat de la bogeria d'aquella època...”. Hans Arp. Aquest, en 1916 va ser un dels fundadors del revolucionari moviment dadá en Zurich. En 1917 va transformar el seu estil artístic cap a una abstracció de formes curvilínies que caracteritza la seva obra posterior, la més coneguda actualment. En 1924 Arp es va traslladar a París, on es va unir als surrealistes i va elaborar baix relleus de fusta pintada i construccions de cartró humorísticas.

Hans Arp. Estoig d'un Da, 1920-21
Hans Arp i Taeuber-Arp, Vertical-horitzontal amb elements d'objectes,1919

La Primera Fira Internacional Dada va tenir lloc a Berlín al juny de 1920. La seva actitud clarament provocadora es recull en el mateix fullet de la mostra: "mai abans un grup de decadents, desproveïts de tot saber i tota voluntat, ha tingut coratge de mostrar-se al públic com ho fan aquests dadaistes".

En Berlín, en 1920, Max Ernst, altra gran figura del Dadá, assenyala en la seva obra la necessitat del compromís polític per a canviar l'ordre establert. El compromís va conduir al Surrealisme.

Alguns dels artistes destacats van ser:

Francis Picabia (França, 1879-1953), Marcel Duchamp, Hannah Höch, Hans Arp,Taeuber-Arp, Johannes Baader, Johannes T. Baargeld, Max Ernst, Georges Grosz , Raoul Hausmann, John Heartfield, Man Ray, Kurt Schwitters.

 

CARACTERÍSTIQUES DEL MOVIMENT

 

- Propugna la desenfrenada llibertat de l'individu, l'espontaneïtat, l'immediat, actual i aleatori, la crònica contra la intemporalitat, la contradicció, el no on els altres diuen sí i el sí on els altres diuen no.

Francis Picabia. Retrat de Maria Laurencin, 1916-17

- Defensa el caos contra l'ordre i la imperfecció contra la perfecció.

-Priorit zen l'atzar, encara que aquest doni com resultat obres incomprensibles i faltes d'un ordre aparent. L'objectiu era escandalitzar a la burgesia.

- Està contra el modernisme, és a dir, de l'expressionisme, del cubisme, del futurisme i de l’abstraccionisme.

- Les seves formes expressives són el gest, l'escàndol, la provocació.

- Per a Dada la poesia està en l'acció i les fronteres entre art i vida han de ser abolides.

- Es qüestionen continuament què és l'art.

- Els dadaistes van utilitzar la tècnica del fotomuntatge per a plasmar la realitat que els circumdava, utilitzant material visual tret dels mitjans de comunicació.

- En 1915, Marcel Duchamp presenta el seu primer ready-made, la màxima expressió del fet anti-artístic. Ja no es realitza una obra d'art, sinó que s'escull, d'entre els objectes quotidians. Artista no és el qual pinta o esculpeix, sinó el qual escull un objecte, no per la seva qualitat estètica o simbòlica, sinó aleatòriament, i es converteix en art per haver estat triat d'entre molts altres.

- Fan servir materials de rebuig.

 

ARTISTES REPRESENTANTS

 

MARCEL DUCHAMP

(França, 1887-1968)

HANNAH HÖCH

(Gotha, 1889-1978)

Fuente, 1917
Tallat amb el ganivet de la cuina, 1919